Skip to main content

Firma korzysta z dotacji podmiotowej ograniczającej skutki epidemii COVID-19, z Programu Operacyjnego Polska Wschodnia- Przedsiębiorcza Polska Wschodnia- Dotacje na kapitał Obrotowy POPW.01.05.00-IP.01-00/001/20.

O NAS

Historia, cofnijmy sie w czasie...

„KARMELEK” to firma z tradycjami, bazująca na własnych sprawdzonych recepturach. Założył ją w 1985r. Waldemar Surawski - Mistrz Cukierniczy i Piekarski.

  • Karmelek z Polskiej mąki
    Pierwsza pracownia cukiernicza powstała na poddaszu starej kamienicy przy jednej z malowniczych, poniemieckich uliczek Ełku. Być może ten romantyczny nastrój drewnianego strychu dodawał wyjątkowego smaku słodyczom choinkowym - pierwszym produktom cukierni Waldemara Surawskiego.

  • Choć początki firmy sięgają pionierskich przemian gospodarczych okrągłego stołu, dziś Karmelek to dynamiczna, rodzinna firma zatrudniająca kilkudziesięciu pracowników, piekarzy i cukierników. W ten sposób dumny entuzjazm polskich przedsiębiorców z podniesioną głową realizuje etos zdrowej polskiej żywności w Europie. Współcześnie już drugie pokolenie rodziny Surawskich wzorowo dostosowało cukiernię do norm i surowych wymagań Unii Europejskiej.

  • Obecnie renomą cukierni zarządza syn założyciela - Paweł Surawski, który nim osiągnął tytuł mistrza cukiernictwa poznał wszystkie arkana sztuki cukierniczej. Młody Paweł poznał ciężką pracę w firmie ojca od najniższego szczebla w cukierniczej hierarchii - od funkcji ucznia cukiernika. Nim przejął pieczę nad tradycją receptur firmy ukończył studia marketingowe by przenieść tradycyjne zasoby marki w nowe czasy i stawić czoła współczesnym wyzwaniom handlu.

TRADYCJA

Tradycja polskiego piekarnictwa w odpowiednich proporcjach połączona z domieszką historii dziejów nadaje niepowtarzalny smak produktom Karmelka. Losy piekarni od początku związany jest z mazurskim miastem Ełk - położonym wśród czystych jezior i zielonych pagórków. Tak ekologiczny argument stanowi prawdziwy zaczyn do nowej, istotnej obecności polskiego cukiernictwa w Europie spragnionej zdrowych produktów.



"KRAJ, W KTÓRYM ZAWSZE PACHNIAŁO CHLEBEM MOŻE PODBIĆ RYNKI EUROPU"

Waldemar Surawski założyciel piekarni Karmelek

NAGRODY

Złota Odznaka Mistrza

Złota Odznaka Mistrza nadawana jest przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku przedsiębiorstwom wyróżniającym się w na polu szkoleń młodych rzemieślników.

Honorowa Odznaka Rzemiosła

Nadana przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku w uznaniu zasług przedsiębiorstwa oraz jego wieloletniej przynależności do cechu.

„Pracodawca- Organizator Pracy Bezpiecznej”

„KARMELEK” uzyskał, w 2000 roku, jako jedyny w kraju w branży piekarsko-cukierniczej pierwsze miejsce w wojewódzkim etapie konkursu organizowanego przez PIP „Pracodawca- Organizator Pracy Bezpiecznej”.  

„Bezpieczna Piekarnia”

I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bezpieczna Piekarnia” organizowanym przez PIP oraz Stowarzyszenie „Międzynarodowych Targów Chleba”

"PRACODAWCA- ORGANIZATOR PRACY BEZPIECZNEJ"

KARMELEK" zajął II miejsce  w etapie okręgowym ogólnopolskiego konkursu, organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w Olsztynie

Nagroda "Ełckiego Bociana"

Piekarni Cukierni "Karmelek" za wkład włożony w promowanie pozytywnych zachowań, działań i postaw w dziedzinie filantropii i sponsoringu.

NAGRODA BIAŁEJ LILII

w kategorii Przedsiębiorca Roku 2008

DOŁĄCZ DO NASZEGO ZESPOŁU

Zależy Ci na dobrych warunkach pracy?
Stałej pracy i przyjaznej atmosferze ?